Belka
Środa, 19 Grudnia 2018   imieniny: Dariusz, Urban, Gabriela
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Wyszukaj:
 
 
Ogłoszenia

Sum afrykański, jesiotry, pstrągi, raki, ślimaki

 

Względy koniunkturalne w ostatnich latach ograniczają sprzedaż karpia towarowego – rynek poszukuje nowych gatunków ryb do konsumpcji bezpośredniej jak i przetwórstwa.
Szansą rozszerzenia asortymentu produkcji rybackiej jest poszukiwanie nowych gatunków ryb - takim gatunkiem jest niewątpliwie sum afrykański.
Sum afrykański ma ważną cechę przydatną w intensywnym chowie, a mianowicie zdolność uzupełniającego oddychania tlenem atmosferycznym.
Dojrzałość płciową osiąga w wieku 6-10 miesięcy.
Sum afrykański ma mięso o małej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. Jest doskonały pod względem smakowym, dietetycznym i kulinarnym. Jego walorem jest wysoka wydajność technologiczna mięsa w postaci tuszki, jak i filetu.
Trwające kilkanaście lat prace, doświadczenia pozwoliły w pełni opanować technologię chowu tej atrakcyjnej dla rynku konsumenta ryby. 
W placówkach naukowych, zakładach badawczych prowadzono i prowadzi się wiele eksperymentów i badań związanych z chowem i tuczem suma afrykańskiego. Prowadzone badania, doświadczenie ( jeszcze nielicznych) krajowych producentów zachęca do podjęcia tej gałęzi rybactwa. 
Biorąc pod uwagę atrakcyjność chowu suma afrykańskiego, odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, możliwość chowu w obiektach zamkniętych, wysoką wydajność – podjęcie produkcji na różną skalę (od małych obiektów poprzez duże obiekty wielkotowarowe) stanowić będzie niebagatelne źródło dochodów dla przyszłych producentów.
Od Państwa samych zależy, czy (często niewykorzystane, opustoszałe, nie przynoszące dochodów) obiekty gospodarcze staną się źródłem sukcesu.
 Chów suma można prowadzić w dużych zagęszczeniach, zdecydowanie większych niż innych gatunków ryb słodkowodnych i osiągać wysokie wyniki produkcyjne , dochodzące do 250 – 400 kg z 1 m3 basenu.
 Rybę towarową o masie jednostkowej 800 – 1000 g można uzyskać w ciągu 6 – 8 miesięcy.
 Produkcję ryb można uruchomić w specjalnie do tego celu wybudowanych pomieszczeniach lub zaadaptowanych obiektach gospodarskich i przemysłowych (pieczarkarnie, chlewnie, kurniki, szklarnie itp.).
Należy też wspomnieć, że w obiektach do hodowli suma można również podjąć chów jesiotrów i suma europejskiego.
Zapraszamy na 2 -dniowe szkolenia z tego zakresu.

Kontakt

Zapraszamy do poznania naszej pełnej oferty szkoleń i kursów zawodowych na stronach:
www.aap-edukacja.pl

Telefon 757890623

 

loading...
« powrót
 
Polecane

DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
lwówecki

Powiat lwówecki – powiat znajduje się w województwie dolnośląskim, a jego siedzibą jest Lwówek Śląski. Należą do niego gminy Gryfów Śląski, Lubomierz, Lwówek Śląski, Mirsk, Wleń oraz miasta Gryfów Śląski, Lubomierz, Lwówek Śląski, Mirsk, Wleń.

Do najbardziej znanych miejsc, które zachęcają turystów, są: szesnastowieczny kościół cmentarny p.w. św. Wawrzyńca w Gryfowie Śląskim, mury obronne w tym samym mieście, ruiny zamku w Proszówce, park i pałac w Rząsinach, pałac w Nielestnie i wiele innych.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola